ponedeljek, 22. februar 2010

Glina - poskus izdelave putrnice

Pri glini je ena pomebnejših stvari potrpežljivost in kilometrina. Za začetek  je seveda potrebno vsaj osnovno znanje o ravnjanju z glino,  na koncu pa je to bolj ali manj obrtniški izdelek. Predstavljam vam svojo rahlo ponesrečeno puternico in to iz enega samega razloga, ker je simpatično pobarvana. 

Izdelava puternice sploh ni tako težka. Problem nastane pri ohranjanju forme. Glina je namreč precej zanimiva, dokler ni suha. Ko se suši (zaradi velike vsebnosti vode) se krči in tako velikorat dobimo čudne oblike. Seveda, se temu da izogniti. Tudi jaz bi se, če bi bila malo manj trmasta. Resnično sem mislila, da mi bo uspelo brez pomagal. 

Poleg tega sem se stvari lotila popolnoma napačno. Najprej bi morala izdelati zgornji del. Narediti bi morala kvader (določenih dimenzij) brez zgornje ploskve. Najprej je treba pripraviti ploskve in jih nato zlepiti skupaj, tako da stike dobro namažemo s kašico v stik položimo  kačico in vse skupaj dobro zamažemo. Tako smo lahko prepričani, da stik ne bo popustil.  

Ko ustvarimo kvader, na notranjo stran postavimo pomagala. To so debelejše kačice, s katerimi na notranji strani podpremo ploskve, da se ne upognejo.
Potem se lotimo spodnjega dela. Izrežemo spodnjo ploskev, ki je nekoliko večja od prej narejenega kvadra. Izmerimo notranjost kvadra in na podlagi teh meritev na ploščici naredimo iz kačic pravokotnik. Tako poveznjen zgodnji del puternice ne bo bežal izpod podstavka.

Sedaj nam manjka še ročaj pokrova.  To je lahko krogljica ali kačica zvita v različne oblike. Skratka kar koli. Tukaj si lahko res damo duška.

Ni komentarjev:

Objavite komentar