petek, 5. marec 2010

Glina - ustvarjanje s kačicami

Začetek izdelave izdelka iz gline je zmeraj iskanje ideje. Najprej je pomebno vedeti, kaj želimo ustvariti. Nato iščemo način, kako idejo udejaniti oz. ustvariti. Ko že vse to vemo, damo idejo na papir, da si jo lažje predstavljamo. Izdelek si tako predstavljamo v živo in edino kar nam ostane še je, da se lotimo izdelave. 

Sama sem se lotila v kalupu izdelati sklečko iz kačic. Ta tehnika zahteva malo več predpriprav in ima zanimive rezultate. Kalup si izberemo zato, da ima izdelek lepšo formo. Iz gline ustvarimo kačice, ki naj bodo kar se da najbolj enake, tako po dolžini, kot po debelini. Ko delamo kačice, glino svaljkamo, zato se ta suši. Morda je lažje (vsaj na začetku) delati z debelejšimi kačicami, ki se počasneje sušijo. 

Kačice nato zvijamo eno zraven druge po kalupu. Že tukaj pazimo, da so kačice kar se da skupaj, ker nam bo to olajšalo delo kasneje. Namesto, da zvijamo eno na drugo, lahko ustvarimo kroge iz kačic in jih polagate v kalup, ostale dele pa zadelate z preostankom gline. 


Ko smo gotovi, notranji del zagladimo. Ta del je zelo pomemben. Če ne zagladimo dovolj dobro, bo na tistem delu glina počila. Zato si vzamemo dovolj časa, da glino lepo in natančno zagladimo. Meni se je do sedaj vedno mudilo, zato pa sem dobila popokan izdelek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar