torek, 18. avgust 2009

Blagodejni učinki čaja


To, da ima čaj posebno vlogo v mojem vsakdanjemu življenju, ni nobena skrivnost. Popijem namreč zelo veliko čaja, to pomeni vsaj liter na dan v poletnem času in veliko več v zimskem. Seveda, ne pijem samo črnega oziroma zelenega čaja, temveč tudi veliko sadnih in zeliščnih.

Zame imajo čaji poseben čar. Jutro nikoli ni dovolj svetlo brez skodelice dišečega črnega ali zelenega čaja s kapljico dobrega polnomastnega mleka, tako da se na površini pozibava prava domača smetana. Prav tako se dan nikoli ne more tako lepo zaključiti, kot se lahko s toplo skodelico zeliščnega čaja z žlico medu. Zame ni pomemben le okus in toplota, ki preplavita telo ob požirku čaja, temveč tudi moč, ki ti omogoča, da se zbistriš in se pripraviš na nove bitke. Pomemben je tudi celotni ritual.: od skrbne izbire čaja pa do priprave.

Nekje sem prebrala, da čaj dobi pravi okus šele, ko je pravilno pripravljen. To, da zavremo vodo in vanj potopimo vrečko čaja, še ne pomeni, da znamo pripraviti dober čaj, je pa žal, najpogostejša praksa. Dober čaj vzame malce več časa, je pa zato veliko boljši. Torej za pripravo dobrega čaja potrebujemo vrelo vodo, skodelico in dober pravi čaj (po možnosti ne v vrečkah). Z vrelo vodo oplaknemo skodelico, nato vanjo nalijemo vrelo vodo in ji dodamo čaj, ki smo ga ujeli v posebni čajni žlički. Čaj pustimo počivati 2-3 min in ga nato vzamemo iz vode. Po okusu ga sladkamo s trsnim sladkorjem ali medom in mu dodamo kanček mleka.

Čaji pa niso namenjeni samo pitju. Uporabljamo jih lahko tudi kot kopeli za obraz, telo ali lase. Še posebno so za to primerni zeliščni čaji. Kamilica je najpomebnejše zelišče za kopeli. Deluje pomirjajoče in blagodejno. Če z njo operemo svetle lase, so le-ti bolj volni in še svetlejši. V ta namen je dobro prebrati kakšno knjigo o zdravilnih učinkih zelišč.

Poleg blagodejnih učinkov zeliščnih čajev lahko uporabljamo tudi druge čaje. Tako na primer beli čaj beli zobe, za prvo pomoč pa uporabljamo zeleni čaj, saj ohlajeni zeleni čaj deluje kot antiseptik pri sončnih opeklinah in pikih raznih žuželk, ker blaži srbenje in oteklino.

Britanci so ugotovili, da ljudje, ki pijejo črni čaj, se vsaj štirikrat na teden hitreje pomirijo in lažje funkcionirajo v stresnih situacijah kot tisti, ki ga ne pijejo. Pa so nas učili, da je črni čaj samo za prebavne težave in budnost.

Na zdravje!








Ni komentarjev:

Objavite komentar