ponedeljek, 22. februar 2010

Energijski busteri

Velikokrat se počutim brez energije že sredi dneva. Da bi to odpravila, sem začela iskati tako imenovane energijske busterje. Našla sem jih osem energijskih.
  1. Premikanje kot energijski buster. Stvar je zelo enostavna. Bolj ko smo aktivni, bolj kroži kri po telesu, kar pa je tudi osnovni pogoj, da se počutimo polni energije. Kri namreč transportira kisik in hranila v celice po celem telesu in s tem tudi v mišice in možgane. Ker pa veliko od nas dela za računalnikom, je idealno, če se vsaj enkrat v uri malce sprehodimo in poženemo kri po telesu. Če pa si ne moremo privoščiti časa za sprehod,  je pametno, da razgibamo vsaj ramena, vrat in noge. To storimo najlažje s pretegovanjem in kroženjem sklepov. Prav tako pomembno je tudi, da sedimo pokonci in imamo napete trebušne mišice. Tako imamo bolj "odprta" pljuča, kar nam omogoča, da zajamemo več zraka, torej tudi več kisika.
  2. Dihanje kot energijski buster. Seveda vemo, da vsi znamo in ves čas dihamo. Vendar  je pomembno, kako dihamo. Dihanje naj bi bilo nasploh bolj globoko, počasnejše, tiše in bolj pogosto. Da bi se navadili tako dihati, obstajajo dihalne vaje, ki jih ponavjamo dvakrat dnevno. Jezik položimo na nebo, izdihnemo ves zrak skozi usta, nato vdihnemo globoko skozi nos, tako da v mislih štejemo do 4, zadržimo dih (štejemo do 7) in izdihnemo (štejemo do 8). To vajo ponovimo štirikrat.
  3. Redno gibanje kot energijski buster. Vsi se gibamo. Gremo v službo in po opravkih, če ne drugače, pa gremo vsaj do hladilnika ali do stranišča. Mogoče je tu še kako pospravljanje in občasen sprehod, pri tem pa seveda mislimo, da smo ekstremno dejavni. Tisti, ki slučajno še kaj več naredijo, so pa itak obsedeni in imajo vse preveč časa. Vendar to ni čisto tako. Sem seveda ena od večine tistih, ki imajo malo časa za redno gibanje. Če pa si vzamem čas že, ga porabim za stvari, ki nimajo nobene zveze z gibanjem ali pa sem preveč utrujena. Vse je to del našega vsakdanjega življenja, ki nas bo enega dne stal veliko denarja in zdravja. Sedaj nam dela preglavice kak kilogramček na nepravem mestu in manjša samozavest, ker ne moreš obleči konfekcijske številke 36, sicer pa, koga briga, kakšna je tvoja konfekcijska številka, če zgledaš ko posušen zelen mrtvak. Vendar pa je ta nezdravi izgled posledica vse večjega števila simptomov, ki so najprej skoraj neopazni, kasneje pa se razvijejo v resne bolezni. Je mar  ta naša nedisciplina dejansko tako huda razvada, da smo zanjo pripravljeni žrtvovati svoje zdravje? Z rednim gibanjem namreč omogočimo optimalno porabo kisika in glukoze, ki sta osnovno gorivo za življenje. Priporočljivo je 30 minut telovadbe trikrat tednsko, kar je dovolj, da se spotimo in se nam dvigne srčni utrip.
  4. Hrana kot energijski buster. Jejmo večkrat na dan. Privoščimo si tri obroke (zajterk, kosilo in večerja) s tremi malicami vmes, kar bo omogočilo, da nam nivo sladkorja v krvi ne pade. Obroki naj bodo sestavljeni iz polnovrednih žitaric in proteinov, malice pa naj bodo sadje, zelenjava, jogurt...
  5. Hobiji in zabava kot energijski buster. Zabavna druščina, glasba, filmi, hobiji, skratka vse, kar nas veseli, dvigujejo nivo endomorfinov, snovi, ki se sproščajo tudi pri telovadbi.
  6. Pijača ko energijski buster. Telo namreč potrebuje vodo, da tako transportira kisik. Čeprav ne obstaja magično število, koliko naj bi človek popil tekočine na dan, strokovnjaki pravijo, da je dobro, da je to vsaj štiri velike kozarce tekočine na dan (okoli 1,2 l).
  7. Mirne misli kot energijski buster. Kadar smo vznemirjeni, telo izloča stresne hormone, kot je kortizol, ki slabi telo in jemlje energijo. Za mirne misli strokovnjaki priporočajo sproščevalne vaje, meditacijo, jogo, molitve,...
  8. Narava kot energijski buster. Svež zrak, mirna okolica in zelenje delujejo pomirjajoče in nam dajejo energijo. Strokovnjaki priporočajo enkrat tedensko izlet v naravo ali vsaj sprehod v bližnji park.

Ni komentarjev:

Objavite komentar